четвъртък, 16 февруари 2017 г.

Не сме оставили Апостола сам



Всеки знае следния разговор

Турчинът казва на Васил Левски:

''-Кажи ми нещо, Джингиби, знаеш ли защо от Къкрина до София те пазеха само три заптиета?
- Не знам, ага.
-Аз така заповядах!!! Можех да пратя 300, аз обаче пратих трима! И знаеш ли защо? За да могат твоите апапи да им скочат отгоре и да те освободят. Видя ли, никой не ти помогна, а се кълняха в теб. Ха сега, да видиш, Джингиби, за кой народ си тръгнал курбан да ставаш.''





Видях, че професор Божидар Димитров е отговорил. Ето неговите думи:

"Пазили са го 20 заптиета, но и това не е важно. Усещам накъде биете. Разни тъпанари от десетилетия пишат – не сме достоен народ, щом не сме освободили Левски, пазен само от три или от 20 заптиета. 

Каква е истината? 

Левски действа в условията на пълна конспиративност и поради тази причина не е познат на голяма част от българския народ. Познат е само на членовете на революционните комитети, които е създал. Само те могат да организират въоръжена група, която да го освободи. Но точно в тази част на страната комитетите са разгромени вследствие предателството на Димитър Общи. Част от членовете им са арестувани, другата част е духнала във Влашко или Сърбия. Така че не бива да обвиняваме никого в Северна България, в частност и българския народ, че не е направил нищо за освобождението на Апостола. 

Отцеругателите пропускат съзнателно факта, че в Южна България, където няма провал и комитетите са незасегнати, светкавично са формирани две независими една от друга чети в Чирпан и Хасково. Те са ръководени от Атанас Узунов /от Хасково/ и Георги Данчов /от Чирпан/. Те смятат, че Левски ще бъде съден в столицата, затова се насочват към барон Хиршовата железница, смятайки, че Левски ще е прекаран с влак. Поради погрешна информация в стил на американския Див Запад една от четите успява дори да дерайлира  влак, но Левски го няма в него. Усещайки опасността, турските власти решават да съдят Апостола в София – тамошния комитет също е разгромен и трима от членовете му екзекутирани. 

Случаят е показателен и за трудностите, с които биха се сблъскали и комитетите в Северна България, ако не бяха разгромени. Тогава не е имало медии като днес да съобщават: „Днес Роко ще бъде трансфериран от Кърджали в София” или „Еди кой си днес в 11.00 часа ще бъде на дело в Съдебната палата”. Мрежа от информатори всред турските чиновници комитетите нямат. В кой ден, в колко часа и по кой път ще мине конвоя комитетите и евентуално формираните чети няма как да научат в Южна България. 

Така, че долу ръцете от българския народ. Направил е каквото можел с тогавашните си сили и възможности."



Представяте ли си, дори дерайлирали влак! Не знаех за сформираните дружини и се радвам, че го научих, защото наистина звучи ужасно: "само трима го пазили, а никой не скочил да го спаси".

Копирах този текст, за да го прочетат повече хора. Cигурен съм, че ви е било интересно.

Думата "джингиби" има няколко значения: 1.Обръщение към приятел. 2.Бунтар. 3.Неуловим. Доста различни едно от друго. Едва ли турчинът е имал предвид първото.

Още интересни материали ще откриете на страницата на проф.Божидар Димитров, когото винаги слушам или чета с интерес.

А това са две публикации с негови любопитни изказвания

1.Божидар Димитров: Ердоган ще бъде ликвидиран в рамките на тази година

2.Проф. Божидар Димитров: Като млад агент от ДС чуках наред


2 коментара:

  1. Някой ден сигурно и него ще поискат да махнат от учебниците. Трябва да им избием тези мераци от главата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Много е вероятно да опитат. За съжаление!

      Така е, когато хората не мислят, а само изпълняват заповеди.

      Изтриване