събота, 24 декември 2016 г.

Всичко българско и родно





Скоро се присъединих към групата "Дочуто в София / Overheard in Sofia". В нея участниците споделят какво са слушали по улиците, в магазина, метрото и т.н. Аз разказах за случайно дочута реплика от един мъж. Той филсофстваше на спътничката си, че било все едно дали се гордее с българския произход. Тонът му бе в стил "Язе съм великио мислител". Принадлежеше към онзи тип, който вярва, че всяка негова дума е разкриване на хилядолетна тайна.

Включвайки се в групата, аз получих отговор от младо момиче, което изобщо не разбираше какво означава да се гордееш, че си българин. Не само не откриваше смисъл в такава гордост, но и я свеждаше до проста география - какво щяло да бъде, ако е родена 100км на запад. Опитах с няколко думи да й обясня темата, но не знам дали ме разбра. Все пак си остави вратичка, че  още е млада и с времето може да промени мирогледа си. Това носи надежда - има шанс за пробуждане.

Няколко човека бяха харесали нейния коментар, значи разсъждават по същия начин. Това означава следното: мащабната акция за заличаване на българщината вече е постигнала определени успехи. Голяма част от днешните младежи не откриват нищо ценно в българския си произход и дори не им хрумва, че би трябвало да се гордеят с него. Те са израснали със словосъчетания като "гражданин на света", използвани манипулативно от платени американски подлоги, които получават ерекция, щом чуят "САЩ" (напомням: аз съм почитател на американското кино, ала това изобщо не означава. че бих предал Родината. за да лижа американски подметки). За младежите е важно да отидат до Mall of Sofia и цял ден да щракат по смартфона. Когато въпросните действия станат единственото значимо занимание, това води до зомбиране, т.е. пълна липса на самостоятелно мислене. Такива хора както се отричат от Родината, така биха плюли и на семейството си при определени обстоятелства. Изпаднали са в опасен сън и някой трябва да ги събуди спешно.




Нормалните граждани се дразнят от осакатяването на учебниците. Вече години наред наблюдаваме как знакови български творби отпадат от учебния материал, а обясненията винаги са от абсурдни по-абсурдни - били остарели, не се връзвали с европейската ни ориентация и други подобни тъпотии, на които може да се хване само дете от детската градина. Казано иначе: няма нужда да помниш, че си българин. Някой ден, когато болшинството български граждани не уважават понятия като "Родина", практически ще сме в поза "надупени, със свалени гащи". И спокойно ще можем да закрием държавата. Няма да е нужно дори да ни нападат с армия, тъй като ние сами ще поканим бъдещите поробители. Не че не сме ги поканили вече, но все още има съпротива.




Кой опитва да заличи българското самосъзнание? Такива като САЩ. Тук не намесвайте Русия, защото 45 години никой не е искал от нас да забравим историята си. Американците обаче излизат с номера "Не е толкова важно". Говорят така, понеже нямат своя история, с която да се гордеят. Всичко на всичко една Гражданска война, а останалото е Дивия запад и редица президенти, повечето от които замесени в контрабанда и робовладелство. То така е лесно да омаловажаваш чуждата история.

Ако някой реши да се прави на много "съвременен", нека не забравя, че най-лесни за манипулиране са хората без корени. Затова по-добре да помни кой е и откъде е.


Подобни

Ампутираният дух
Социолозите се скараха


Няма коментари:

Публикуване на коментар